Ciasto kruszonkowe

Składniki

Na kruszonkę:
25dag margaryny
40dag mąki
odrobina proszku do pieczenia
17dag cukru
1 żółtko
5dag mielonych orzechów laskowych

Ponadto: tłuszcz do blachy

Na nadzienie:
50dag chudego twarogu
2 żóltka
2 torebki cukru waniliowego
30dag galaretki z czarnej porzeczki kub pigw, lub mus śliwkowy

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto kruszonkowe zagnieść na kruszonkę.Natłuśćić blachę, rozłożyć na niej połowę ciasta i mocno docisnąć do podłoża blachy.Twaróg utrzeć z żółtkami i cukrem waniliowym, rozsmarować na cieście rozłożonym na blasze.Pozostałą kruszonkę rozsypać po wierzchu w kształcie kraty.Piec w temperaturze 200 stopni ok 30 min.Galaretkę ciągle mieszając, zagotować, łyżką wlać w okienka utworzone przez kratkę. Rada: Jeżeli używa sie musu śliwkowego należy ciasto na kruszonkę doprawić dodatkowo łyżeczką cynamonu.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s