drożdżowe ciasto Kasi- bez wyrabiania

Składniki

– 5 jaj
– 3/4 kostki margaryny
– 2 łyżki oleju
– szczypta soli
– 3/4 kostki drożdży (7,5 dkg)
– 1,5 szklanki mleka
– 1 szklanka cukru
– cukier waniliowy
– olejek zapachowy
– 90 dkg mąki

Kruszonka:
– 1/4 kostki margaryny
– 4-5 łyżek cukru
– mąka- należy dodać tyle, by uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta

dodatkowo- rodzynki, mogą być sezonowe owoce

Przygotowanie

-Wieczorem wlożyć do miski i absolutnie nie mieszać: jaja, startą na wiórki margarynę, olej, sól, pokruszone drożdże, zimne mleko, cukier, cukier waniliowy- przykryć ściereczką i zostawić na noc. Ja bardzo często wkładam składniki rano, a po południu dokładam mąkę- zasada jest taka, aby ciasto przynajmniej 8 godzin stało w misce.
– Na drugi dzień rano dodać mąkę, olejek zapachowy, rodzynki i wszystko przez chwilkę wyrobić – tak, żeby dobrze połączyły się składniki
– Ciasto wyłożyć na blaszkę- jeśli chcę, aby ciasto było z sezonowymi owocami, to je układam) posmarować jajkiem i posypać kruszonką
– Wstawić do zimnego piekarnika i piec w temperaturze ok 180 stopni ok 50 minut (należy kontrolować proces pieczenia, bo piekarniki są różne- w jednym piecze się krócej, a w innym dłużej- generalnie nie należy dopuścić do spieczenia ciasta)

Kruszonka:
– margarynę połączyć z cukrem, dosypać mąkę i wyrabiać do czasu powstania charakterystycznych grudek

Wszystkim życzę smacznego:)

Przepis ten otrzymałam wiele lat temu od sąsiadki, zwlekałam z umieszczeniem go, ponieważ obawiałam sie posądzenia o plagiat. Ciasto jest rewelacyjne i godne polecenia

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s