Chleb żurkowy wieloziarnisty

Składniki

ŻUREK:
2m mąki żytniej
6m letniej wody
(do chleba żurek może być kupny również zakwaszony z czosnkiem)
CHLEB
1m wody żurkowej (po odstaniu z góry)
1m mąki żurkowej (po odstaniu z dna)
2m letniej wody
2m mąki żytniej
2 łyżeczki soli
4m mąki pszennej
1 torebka suchych drożdży lub 25 g żywych
2 łyżki oleju
1m nasion słonecznika
1/2 m nasion siemienia lnianego

m – miarka – 125 ml (1/2 szklanki)

Przygotowanie

To chleb do zrobienia banalnie prosty. Smakuje jak zrobiony na zakwasie. Jest wilgotny, nie kruszy się i długo zachowuje świeżość. Tak ten chleb wygląda po pięciu dniach:

ŻUREK Łączymy wodę z mąką i odstawiamy w ciepłe mniejsce do zakiszenia (ok 3 dni). Nie przykrywamy. Najlepiej dodać trochę starego zakwasu – będzie się szybciej kisić.
CHLEB Dodajemy składniki w kolejności tak jak w przepisie (nasiona i olej dodajemy po wyrobieniu wstępnym ciasta). Wyrabiamy ciasto na stolnicy – odstawiamy do wyrośnięcia, ponownie wyrabiamy ciasto (odpowietrzamy) i zostawiamy do wyrośnięcia w wysypanych mąka formach. Jeśli mamy automat do pieczenia chleba to wstawiamy program 3h – wrzucamy wszystkie składniki do formy (nasiona i olej po wstępnym mieszaniu).
Pieczemy w automacie wg programu 3h lub w piekarniku nagrzanym do 250 stopni ok 15 na termoobiegu, a następnie ok 30 min góra i dół w temp. 200 stopni. Przed wyjęciem skropić wodą skórkę, aby stała się błyszcząca.
Ja codziennie od starego zakwasu odlewam wodę żurkową do słoika (zbieram żurek), wykorzystuję 1m mąki żurkowej, dosypuję wiec miarkę świeżej i dolewam wodę – kiszę do nastepnego dnia. Dzięki temu codziennie mam i chleb i co jakiś czas pyszny żurek!

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s