Wołowina w sosie piwnym z chrzanowymi kluskami

Składniki

– 250g chudej wołowiny,
– 300ml ciemnego piwa,
– 3 marchewki – średnie, pokrojone w grubsze plasterki,
– 3 czarne rzepy pokrojone w większe kawałki – ok 100g,
– 1 duża cebula pokrojona w plasterki,
– ok 8 pieczarek – dosyć małych, pokrojonych w ćwiartki,
– 1 łyżeczka dżemu z czerwonej porzeczki,
– 1/2 łyżeczki musztardy,
– liść laurowy,
– łyżeczka mąki,
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– sól, pieprz;

kluski chrzanowe:
– 90g mąki,
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– natka pietruszki – ok 4 gałązek,
– 2,5 łyżki białego sera,
– do 1,5 łyżeczki chrzanu,
– łyżka mleka,
– sól, pieprz.

Przygotowanie

W brytfannie na dużym ogniu i na dobrze rozgrzanej oliwie, mocno zrumienić kawałki wołwiny. Przełożyć na ciepły talerz.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 160 stopni.

Wrzucić do brytfanny cebulę, zmniejszyć ogień i podsmażyć do zrumienienia. Posypać cebulę, mąką i dokładnie wymieszać, smażać ok. minuty. Następnie wlać piwo, doprowadzić do wrzenia i szybko zeskrobać wszystko co przywarło do dna naczynia.

Dodać dżem, musztardę, listek laurowy i wymieszać. Następnie dodać warzywa i mięso, przykryć i wstawić do piekarnika. Piec ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.

Na około 30 min przed końcem pieczenia przygotować kluski.

Mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem, zmiksować z natką pietruszki. Ser wymieszać z chrzanem oraz mlekiem i zagnieść z “pietruszkową” mąką. Powinno powstać miękkie ciasto. W razie potrzeby można dodać trochę więcej chrzanu. Ciasto podzielić na 5 równych części. Oprószyć dłonie mąką i uformować kulki.

Zwiększyć temperaturę piekarnika do 180 stopni.

Wyjąć brytfannę, mięso z warzywami doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Kluski ułożyć delikatnie na wierzchu, tak aby nie zanurzyć ich w sosie – powinny się raczej ugotować na parze a nie, niż udusić w sosie. Przykryć i ponownie wstawić do piekarnika na ok. 20 minut. Podawać zaraz po przyrządzeniu.

Polecam. Bardzo dobre danie o niecodziennym smaku. Czarna rzepa nadaje super posmak mięsu. Świeża jest bardzo ostra. Po podduszeniu jest delikatna….lekko cierpkawa…Świetnie zastępuje ziemniaki.
Danie smaczne, zdrowe, mało kaloryczne. Ja podałam z sałatą lodową z delikatnym vinegretem.

Pomysł na danie zaczerpniętny z książki: Zdrowe dania z jednego garnka, Przegląd Reader’s Digest.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s