Kolorowy sernik

Składniki

Ciasto: 6 łyżek mąki3 jajka3 łyżki cukrułyżeczka proszku do pieczeniałyżka kakaotorebka czerwonego kisielu Masa serowa: 80dkg niekwaśnego półtłustego białego sera10dkg masła2szkl cukru pudru4 jajka2 łyki mąki ziemniaczanejolejek rumowy

Przygotowanie

Jaja ubić z cukrem, następnie dodać trzy łyżki mąki i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Do pierwszej dodać kakao i 2 łyżki mąki, a do drugiej – kisiel i łyżkę mąki. Obu części uformować dwa nieduże placki jednakowej wielkości i upiec je (osobno) na jasnozłoty kolor w średniej wielkości tortownicy lub na blasze (170oC). Ser dwukrotnie zemleć. Z białek ubić sztywną pianę. Miękkie masło utrzeć na puch i wciąż ucierając, dodawać po łyżce sera, następnie żółtka utarte z cukrem, mąkę ziemniaczaną i aromat. Jednolitą, gładką masę delikatnie wymieszać z pianą z białek. Upieczone i przestudzone placki pokroić w pieczenie, korzystając z talerzyków różnej wielkości. Spód tortownicy wyłożyć na przemian pierścieniami w obu kolorach. Rozłożyć na nim połowę masy serowej. Przykryć blachę ułożonym z pozostałych pierścieni i na końcu resztę masy serowej. Upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 170oC

Przepis wzięty z jakiejś gazety, ale nie pamiętam z jakiej. Jest coprawdaż trochę zabawy z tym spodem ale warto się pobawić bo sernik jest dobry.

SMACZNEGO:)

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s