zupa z marchewki

Składniki

Składniki na 4 porcje:
1 kg marchwi
łyżka masła
1 l bulionu jarzynowego
gałka muszkatałowa, cynamon, mielony kminek
2 łyżki płatków migdałowych
sól, świeżo zmielony pieprz.

Wartość kaloryczna porcji: 150 kcal.
Przygotowanie: 30 minut.

Przygotowanie

Marchew obrać, umyć, pokroić w plasterki, wrzucić na rozgrzane w garnku masło i smażyć mieszając kilka minut. Dodać bulion jarzynowy, przyprawy do smaku i gotować aż marchewka będzie całkiem miękka.
Zupę zmiksować i ewentualnie jeszcze raz przyprawić tak, aby smak przypraw był dość zdecydowanie wyczuwalny. Do zupy można dodać 2 łyżki śmietany.
Zupę posypać zrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s