Drożdżowa pychotka

Składniki

0,50 kg mąki
niepełna szklanka cukru
szklanka zimnego mleka (250ml)
4dag drożdży(świeżych)
dwa jajka
pół kostki masła(10dag)
szczypta soli
cukier waniliowy
pół paczki rodzynek(5dag)
5 dag płatków migdałowych
drobno posiekane orzechy

żółtka do posmarowania
mak do posypania

Przygotowanie

Mąkę przesiać do miski dodać szczyptę soli, drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, odstawić na 15 minut. Masło roztopić, jajka ubić z cukrem na parze, mleko lekko podgrzać wszystkie składniki połączyć z mąką.Zagnieść gładkie ciasto i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę, migdały i orzechy drobno posiekać (zostawić troszkę do posypania)rodzynki sparzyć i obtoczyć w mące. Ciasto połączyć z bakaliami, uformować bułeczki lub utoczyć trzy ruloniki i zapleść je w warkoczyk, połączyć go w wieniec zostawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać (ok 170 C) posmarować żółtkami, posypać migdałami i makiem, piec30-35 min.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s