Tortilla ze szpinakiem

Składniki

4 tortille
paczka mrożonego szpinaku (450 g)
woreczek ugotowanego ryżu (100g)
100 g sera typu rokpol
1 łyżka masła
3 ząbki czosnku
1 kulka sera mozzarella (125 g)
sól, pieprz
starta gałka muszkatałowa

Przygotowanie

W rondelku rozgrzewamy masło i dodajemy zamrożony szpinak. Gdy szpinak się rozmrozi, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatałową. (Jeśli użyjemy szpinaku rozdrobnionego, może zajść potrzeba odparowania nadmiaru płynu). Do szpinaku dodajemy starty na tarce lub pokrojony na małe kawałki rokpol i mieszamy aż się rozpuści. Gdy ser się rozpuści dodajemy ryż, mieszamy, zdejmujemy z gazu.

Sposób składania tortilli jest dowolny, ja robię to w ten sposób:

Na połowę tortilli nakładam masę szpinakową, na masę kawałki mozzareli. Składam tortillę na pół, przykrywając masę suchą częścią tortilli. Na połowie złożonej mozzareli smaruję cienko masą szpinakową, na masę kładę kawałki mozzareli. Tortillę ponownie składam na pół.

Tak powstałe trójkąty odgrzewamy w mikrofalówce lub owinięte folią w piekarniku.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s