kurczak w miodzie

Składniki

0,5 – 1 kg kurczaka (pałeczki, ćwiartki lub skrzydełka),
2-4 ząbków czosnku,
2 duże łyżki maggi (bez różnicy jakiej firmy),
2-3 duże łyżki miodu,
przyprawa do kurczaka (z papryką słodką),
2 duże łyżki oleju

Przygotowanie

Czosnek, albo krajamy bardzo drobno, albo wyciskujemy do naczynia np. do miski. Dodajemy 2 łyżki oleju i maggi – miąchamy. Kurczaka tytłamy mocno w przyprawie (ok. 2 łyżki), potem ciapkamy w tym, co żeśmy sobie wcześniej umymłali. Wstawiamy do prodiża lub piekarnika (dobrze byłoby 220°C). Pieczemy około godziny od czasu do czasu dolewając odrobinkię wody – coby go suchoty nie dopadły. Ma być blady jak ściana – no może lekko złoty i delikatny – narazie. Po godzince polewamy go tym miodkiem – calusieńkiego. No i dopiero siem zaczyna. 15 – 20 minut jeszcze wytrzymujemy, aż zbrązowieje. Uwaga na żyrandole, futryny, drogocenną zastawę oraz na stado żarłocznych koleżanek biegnących z salonu do kuchnii . Nakładamy na tależe obok ziemniaczków(najlepiej młodych), polewamy brązowym sosikiem (nie żałując) te właśnie ziemniaczki… Nakładamy RÓWNO, bo inaczej toważystwo, nawet te poukładane – w takiej sytuacji – może nawzajem sobie zadrapań narobić. ŁEB URYWA… Smacznego

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s