Ciasto kokosowo-wiśniowe

Składniki

Biszkopt:

* 4 jajka (białka i żółtka osobno)
* 6 łyżek cukru (z czubkiem)
* 5 łyżek mąki ( z małym czubkiem)
* 2 łyżki kakao
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżka octu
* szczypta soli

Masa kokosowa

* 600 ml mleka (użyłam 3,2%)
* 300 g wiórek kokosowych
* 150 g czekolady białej
* 200 g masła

Masa wiśniowa

* konfitura wiśniowa z całymi owocami (użyłam dwa słoiczki po 240g każdy)
* 2 galaretki wiśniowe
* 1 – 1,5 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

* 100 ml wiśniówki
* woda

Przygotowanie

Biszkopt:
Białka z solą ubic na sztywno, dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier. Ubijac aż do rozpuszczenia cukru. Żółtka wymieszac w miseczce z proszkiem do pieczenia. Dodac ocet i wymieszac. Żółtka powinny się pięknie spienic. Dodac piankę żółtkową do ubitych białek i dalej ubijac aż do uzyskania jednorodnej masy. Dodac przesianą mąkę z kakao i delikatnie wymieszac.
Upiec biszkopt w foremce 24×36, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 25 – 30 minut. Wystudzic.

Masa kokosowa:
Zagotowac całe mleko i do gotującego się dodac wiórki kokosowe. Gotowac na bardzo małym ogniu aż do mocnego zgęstnienia masy i całkowitego wchłonięcia się mleka tj. ok. 15 minut. Teraz dodac czekoladę połamaną na małe kawałki i ciągle mieszając doprowadzic do rozpuszczenia się czekolady. Zdjąc masę z ognia i dodac do niej masło, pokrojone na małe kawałki. Wymieszac aż do rozpuszczenia się masła. Odstawic do przestudzenia.

Masa wiśniowa:
Konfiturę przełożyc do miseczki. Dodac ok. 50 ml wiśniówki i 2-3 łyżki wody. Żelatynę rozpuścic w 2-3 łyżkach wody o dodac do konfitury wiśniowej

Pozostałą wiśniówkę rozcieńczyc 50-70 ml wody chłodnej, przegotowanej. Nasączyc biszkopt.

Na biszkopt wyłożyc jeszcze ciepłą masę kokosową. odstawic do dalszego przestudzenia.
Na masę kokosową wyłożyc masę wiśniową i całośc odstawic do lodówki do całkowitego stężenia masy wiśniowej (dośc szybko to nastąpi).
Galaretki wiśniowe rozpuścic w 500ml wody. Wystudzic i odczekac aż galaretka zacznie tężec. Wyjąc ciasto z lodówki i zalac galaretką.
Wstawic do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na całą noc.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s