Szarlotka pod pierzynką

Składniki

-3 szkl mąki
-5 łyż cukru
-25 dag margaryny
-5 jaj
-2 budynie dowolne
– mały cukier waniliowy
-3 łyż kwaśnej śmietany
-2 łyżecz proszku do pieczenia
-1 szkl cukru
-1 kg jabłek
-cynamon icukier do smaku

Przygotowanie

Mąkę , proszek, 5 łyż cukru, cukier waniliowy, margarynę, śmietanę i żółtka zagniść na gładką masę. Podzielić na 3 czsci , 2 z nich włożyć do zamrażarki. Pozostałe ciasto rozwałkować na przygotowaną blaszkę . Jabłka zetrzeć na tarle i doprawić cukrem i cynamonem. Wyłożyć na ciasto jabłka i na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier , na koniec ubijania dodać budynie. Wylać na starte ciasto i na pianę zetrzeć ostatnią część ciasta. Piec ok. 60 min.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s