Sałatka ziemniaczana z boczkiem – od Ewy

Składniki

około 1 kg ziemniaków, 1/2 kg wędzonego, chudego boczku, 5 dużych cebul, 1 jabłko, pęczek szczypiorku, mały majonez ( 200 g ), 2 łyżki musztardy, 3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego, sól, olej

Przygotowanie

ziemniaki szorujemy i gotujemy ( w lekko osolonej wodzie ) w mundurkach, tak aby się nie rozgotowały. Póżniej je studzimy, obieramy i kroimy w półplasterki.
Boczek, cebulę i obrane jabłko kroimy w drobną kostkę i smazymy na odrobinie oleju.Najpierw podsmażamy boczek i cebulę, pod koniec smażenia dodajemy jabłko.Kiedy wszystko będzie miękkie i przysmażone na złoto odstawiamy i dodajemy do ziemniaków, mieszamy.
Należy uważać aby wraz z boczkiem i cebulą nie wlać tłuszczu do ziemniaków.Chwilę czekamy aż wszystko ostygnie.
Całość posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i mieszamy. Z majonezu, musztardy i śmietany sporządzamy sos( mieszając te składniki ). Sosem zalewamy sałatkę i jeszcze raz mieszamy.Smacznego.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s