Kolorowy bananowiec

Składniki

• biszkopt z 3 jaj (jasny), lub
gotowy spód biszkoptowy (ew. biszkopty)
• woda+ sok z cytryny+ aromat rumowy- do nasączenia

MASA BANANOWA:
• 4 banany
• 300g serka waniliowego Danio (2 małe kubeczki)
• 2 galaretki cytrynowe

MASA WIŚNIOWA:
• 150 ml śmietany kremówki
• 1 cukier waniliowy
• 1 galaretka wiśniowa

WIERZCH:
• 3 banany
• 1 galaretka agrestowa

Przygotowanie

Upieczony biszkopt nasączyć wodą wymieszaną z sokiem cytrynowym i z kilkoma kroplami aromatu rumowego.
Galaretki cytrynowe i wiśniową przyrządzić, używając o ½ mniej wody niż podano na opakowaniu (jeśli są na 500 ml każda, to rozrobić je w 250ml). Odstawić do wystygnięcia.

MASA BANANOWA:
Banany obrać, rozgnieść widelcem. Zmiksować je z serkami Danio. Do masy bananowej wlać powoli lekko-tężejące galaretki cytrynowe, cały czas miksując. Masę wylać na biszkopt, wygładzić i wstawić do lodówki.

MASA WIŚNIOWA:
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem waniliowym, połączyć z lekko-tężejącą galaretką wiśniową. Masę wylać na zastygłą masę bananową.

WIERZCH:
Galaretkę agrestową przyrządzić w ok. 350 ml wody, odstawić do wystygnięcia.
Banany obrać, pokroić w plasterki. Wyłożyć nimi wierzch ciasta. Zalać galaretką.
Przepis na blaszkę Ø 26 cm.
Smacznego !!!

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s