Zapiekanka z groszkiem i szynką

Składniki

50 dag makaronu – wszystko jedno jakiego
30 dag szynki – ja daję czasem różne wędliny
30 dag sera żółtego
2 średnie cebule
1 puszka groszku konserwowego
mała śmietana do zup
sól, pieprz, jarzynka, papryka czerwona -łagodna
olej lub jakiś inny tłuszcz do wysmarowania naczynia

Przygotowanie

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
Ser utrzyj na tarce.
W między czasie pokrój cebulę w plasterki (ja kroję w ćwiartki lub półkola). Wędlinę pokrój w paseczki (powiedzmy 0,5 cm/1 cm). Wrzuć cebulę na tłuszcz i chwilkę podsmaż, po chwili dodaj wędlinę i smaż razem jeszcze chwilę. Do tego dodaj groszek – odsączony. Smaż jeszcze jakieś 2-3 minutki. Dodaj do tego śmietanę i podsmaż jeszcze chwilę.
Jak już odcedzisz makaron to połącz go z sosem i startym serem. Wszystko wrzuć do nasmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.
Wszystko trzba piec około 15-20 minut.

Ja do tego podaję jakieś świeże warzywa, np pomidory.

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Przepis pochodzi podobno od PASCALA – ja dostałam go od szwagierki.🙂

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s