Chińska patelnia

Składniki

na 4 porcje;

– 2 torebki ryżu brązowego

– 500g piersi z indyka lub kurczaka

– 4 łyżki sosu sojowego

– 4 łyżki sherry (opcja)

– 1 łyżeczka cukru

– 1 duży por

– 200 g kapusty pekińskiej

– 2 cebule

– 2 marchewki

– 2 papryki czerwone

– 3 łyżki kiełków np. soi albo bambusa

– 1/2 szklanki oliwy

– 1szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego

– sól, pieprz

– imbir do smaku

Przygotowanie

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją. W misce wymieszać sos sojowy, sherry, cukier dodać pokrojone w paski mięso. Wsatawić do lodówki na 15 minut. Por oczyśić i białą część pokroić w krążki, kapustę w paski, cebule w piórka, marchew w słupki, paprykę w paski. Na patelni rozgrzać 1/4 oliwy i smażyć na niej warzywa oraz odsączone kiełki przez kilka minut. Następnie jarzyny zdjąć z ognia przełozyć do miski i przykryć aby nie ostygły. Wlać na tę samą patelnię resztę oliwy i smażyć na niej mięso. Dodać ugotowany ryż. Dolać bulion a następnie warzywa. Wszystko razem krótko smażyć i przyprawić solą, pieprzem, imbirem i sosem sojowym.

Smacznego!

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s