Krem poziomkowy

Składniki

białko jaja
1-2 łyżki cukru
garść poziomek lub kilka truskawek

jak ktoś lubi:
cukier waniliowy, sok z cytryny, muszkat

Przygotowanie

Prosty smakołyk pachnący latem🙂
Jeden z moich dziecięcych patentów: co zrobić, żeby poziomki starczyły na dłużej😀

– Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
– Ubijając "zaparzamy" gorącym syropem z cukru. Ubiajmy aż masa będzie gładziutka.
– Na koniec dodajemy rozgniecione owoce i jeszcze chwilę miksujemy.

Szamać od razu lub chwilę schłodzić w lodówce. Proponuję podawać na kruchych babeczkach🙂
Myślę, że doskonale sprawdzą się również np. jagody. Można przygotować z żółtkami, lub na samych żółkach – oczywiście smak jest odrobinę inny🙂

Smacznego🙂

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s