Sałatka z owoców mieszanych

Składniki

jabłko średniej wielkości,
gruszka duża,
banan 1 szt,
mango – 1 szt,
anans konserwowy lub świeży – 4 plastry,
pomarańcza 1 szt,
ogórek – 20 dag,
sól – 1/2 łyżeczki,
czerwona papryka – 1/4 strąka,
cukier – 8 łyżeczek,
sok jabłkowy – 125 ml ( swieżo wyciśnięty lub z kartonu)

Przygotowanie

Gruszkę, banana, jabłko i mango obrać.
Z ogórka ozdobnie skroić skórkę.
Jabłko, mango, gruszkę, ananasa i banana pokroić w kostkę lub małe słupki..
Włożyć do miseczki, zalać niewielką ilością lekko posolonej wody.
Pomarańczę pokroić na cząstki.
Ogórek przekroić wzdłuż na pół, potem pokroić w półplasterki.
Cukier rozpuścić w soku jabłkowym – jeśli sok jest z kartonu dodajemy niewielką ilość cukru ok. 1 łyżeczki.
Paprykę pokroić w kosteczkę.
Owoce osączyć z osolonej wody, dodać do nich ogórek i pomarańczę, wymieszać. Sałatkę polać sokiem, i obsypać pokrojoną papryką.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s