Sos pieprzowy

Składniki

400 ml rosołu (może być z kostki)
100 ml białego wytrawnego wina
2 średnie cebule
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki masła
5 dag obranych z łupin orzechów włoskich
1 łyżeczka białego mielonego pieprzu
sól, pieprz i przyprawa maggi do smaku

Przygotowanie

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Orzechy bardzo drobno posiekać. W rondelku rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę. Dodać mąkę i smażyć na złoty kolor. Podlać rosołem wymieszanym z winem. Ciągle mieszając, zagotować. Dusić na małym ogniu ok. 5 min. Sos zmiksować lub przetrzeć przez sito. Dodać orzechy i pieprz. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i przyprawą maggi. Podawać do wieprzowiny i dziczyzny.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s