Ratatouille z miesem mielonym i rozmarynem

Składniki

Skladniki:

1 cebula, 1-2 zabki czosnku,
3 srednie pomidory, 1 oberzyna (baklazan),
3 papryki (najlepiej w trzech kolorach),
2 cukinie,
rozmaryn (najlepszy swiezy),
3-4 lyzek oleju z oliwek,
sol, pieprz,
50 dag mielonego miesa,
1 lyzka przecieru pomidorowego,
4 jajka, 125 ml slodkiej smietany,
1 lyzka maki pszennej,
potarkowany ser

Przygotowanie

Warzywa umyc, cebule obrac i wszystko pokroic na male kawalki. 2-3 lyzki oliwy rozgrzac na patelni, wrzucic oberzyne i mocno ja podpiec, nastepnie dodajemy papryke z cukinia, solimy, pieprzymy i dodajemy rozmaryn, mieszajac dusimy okolo 5 minut i przekladamy do naczynia zaroodpornego. Na patelni pogrzewamy nastepna lyzke oleju i podpiekamy mieso mielone, do ktorego nastepnie dodajemy cebulke i czosnek, solimy, pieprzymy i krotko przepiekamy. Dodajemy pomidory i przecier a nastepnie dusimy ok. 5 minut. Mieso przekladamy do naczynia zaroodpornego i mieszamy z warzywami. Smietane, jajka, make, sol i pieprz dokladnie mieszamy. Zalewamy warzywa i mieso i posypujemy potarkowanym serem. Naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200°C) na ok. 40-50 minut. Ja pieklam 40 minut pod przykryciem a nastepne 10 minut bez pokrywki.

Smacznego!!!

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s