Pikantna zupa z marchewki

Składniki

Porcja: 265 kcal,
Przygotowanie: 15 minut,
Smażenie, duszenie i gotowanie: 30 minut,
Dla 4 osób:

pęczek marchewki,
4 szklanki bulionu z drobiu (2 kostki)
mała cebula,
szklanka słodkiej śmietany,
3 łyżki masła,
łyżka mąki,
żółtko,
2 łyżki tartego chrzanu,
pomarańcza (niekoniecznie),
natka,
sól,
biały pieprz,
cukier.

Przygotowanie

Cebulę obrać, umyć, drobno posiekać.
Podsmażyć na 2 łyżkach masła.

Marchewkę umyć.
Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Dodać do cebuli.
Chwilę razem smażyć.
Zalać śmietanką.
Dusić do miękkości.

Pozostałe masło rozgrzać.
Podsmażyć na nim mąkę, nie rumieniąc.
Rozprowadzić zimnym bulionem.

Do bulionu z zasmażką dodać podduszone w śmietanie warzywa.
Chwilę gotować.
Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Dodać chrzan.
Połączyć z żółtkiem.

Pomarańczę umyć, a następnie sparzyć.
Specjalnym nożykiem zdjąć skórkę (ewentualnie pomarańczę obrać i skórkę pokroić w cienkie paseczki).
Skórkę wrzucić do zupy.

Zupę mocno podgrzać.
Rozlać na talerze.
Posypać posiekaną natką.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s