Mazurek

Składniki

Ciasto:
– 0,5 kg mąki- odsypać 2 łyżki i dodać 2 łyżki kartoflanki
– 1 łyżeczka proszku
– 1 szklanka cukru
– 5 żółtek
– 1 kosta margaryny palmy

Masa:
3 łyżki mąki
– 6 żółtek
– 0.5 l mleka
– 1 kosta margaryny
– olejek rumowy

Polewa:
– 0,5 kg cukru pudru
– polewa czekoladowa
Rozmiar blaszki: 27 x38 cm

Przygotowanie

Ciasto:
Wszystkie składniki ugnieść i podzielić na pół. Każdą część rozłożyć na osobnych blaszkach. Piec w twmperaturze ok. 180OC na złoty kolor.
Masa:
Mąkę, jajka i mleka uotowac budyń. Po ostudzeniu budyniu wkręcić do jednej kostki mrgaryny dodac olejek rumowy.

Na jeden upieczony spód roskładamy masę to przykrywamy drugim spodem gora do masy. Lukrujemy i polewamy zygzakami czekoladą.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s