Placek z budyniem i owocami

Składniki

0,5 kg mąki
3 żółtka
1 szkl. cukru
1 masło roślinne lub margaryna typu Kasia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 budynie (mleko i cukier)
owoce wg uznania

Przygotowanie

Z mąki , żółtek , cukru , masła rośl. i proszku wyrobić ciasto (tak jak kruche) . Podzielić je na dwie części (na spód troszkę większa), włożyć do lodówki i dobrze wychłodzić. Blaszkę wysmarować , wyłożyć papierem, utrzeć większą część ciasta , równomiernie rozłożyć, podpiec w piekarniku nagrzanym do 170*C na złoty kolor. Ugotować budynie z cukrem w mniejszej ilości mleka niż w przepisie (tak ok 3/4 ilości mleka). Gorący budyń wylać na ciasto, na to wyłożyć dowolne owoce. Następnie utrzeć drugą część ciasta , rozłożyć na owocach i do piekarnika znów w temp. 170*C , aż ciasto będzie miało złoty kolor. Wystudzić i zajadać (można posypać cukrem pudrem). Pychotka, smacznego!!!

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s