Pierogi ruskie

Składniki

Ciasto:
pół kilo mąki pszennej
żółtko
płaska łyżka masła
230 ml ciepłej wody
sól – około płaskiej łyżeczki

Farsz:
kilogram ziemniaków
pół kilo twarogu
2 średnie cebule
sól, pieprz, ostra papryka

Przygotowanie

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, dokładnie rozgnieść wraz z twarogiem specjalną praską do ziemniaków (najlepiej robić to, jak ziemniaki będa jeszcze lekko ciepłe, powstanie wtedy gładka masa i łatwiej będzie można formować farsz na placuszkach). Cebulę drobno pokroić i zrumienić na patelni. Wymieszać z twarogiem z ziemniakami. Przyprawić solą, pieprzem i papryką, farsz nie powinien być mdły.

Ciasto:
Do misky wsypać mąkę, sól, wbić żółtko, dodać masło i rozetrzeć składniki. Jedną ręką wlewać powoli ciepłą wodę, a drugą mieszać ciasto, żeby składniki dokładnie się połączyły. Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować dość cienko na blacie oprószonym mąką. Szklanką wykrawać krążki, nakładać farsz, dokładnie sklejać i wrzucać partiami na gotującą się, osoloną wodę.

Podawać polane masłem ze zrumienioną na brązowo cebulą, smaczbe są też ze skwarkami z chudego boczku lub podwędzanej wędliny.
Na drugi dzień można je odgrzać w piekarniku w naczyniu żarodopornym.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s