Kluski w sosie boczkowym

Składniki

Składniki na 4 osoby:

– 500g maki
– 6 jajek
– 200ml mleka
– 20g masła
– 2 kromki białego pieczywa
– 1 łyżka kwaśnej śmietany
– sol

Na sos :
– 4 plastry boczku chudego, odrobina tłuszczu
– 100-200ml słodkiej śmietany
– sol, pieprz
– opcjonalnie szczypiorek

Przygotowanie

Przygotowanie:
Make , jajka ,100ml mleka, sol i roztopione masło wymieszać. Chleb namoczyć w reszcie mleka , wycisnąć i dodać do ciasta oraz śmietanę wszystko wymieszać na gładkie ciasto.Na patelni usmażyć uprzednio pokrojony w kostkę boczek i zalać śmietaną , chwile zagotować,przyprawić.
Na gotującą i osolona wodę nakładać łyżką kluski.Minute zagotować.
Kluski wyłożyć do miski lub innego ulubionego naczynia i polac sosem boczkowym i posypac szczypiorkiem. I gotowe!!

Przepis pochodzi z tv po malej mojej przeróbce.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s