Ciasto na białkach, z owocami

Składniki

* 6 białek

* ¾ – 1 szklanki cukru

* 1 szklanka mąki

* 1 łyżka kakao

* 10 łyżek maślanki

* 10 łyżek oleju (jak zwykle, daję z pestek winogron)

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* Szczypta soli

* Trochę malin, porzeczek czarnych i czerwonych

Przygotowanie

Pomysł na to ciasto rodził się dzisiaj w mojej głowie, tak na gorąco. Więc proszę, nie pytajcie mnie czy można zaminić maślankę śmietaną czy jogurtem, bo tego nie wiem.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier. Maślankę wlać do wysokiego kubka i dosypać proszek do pieczenia. Wymieszać i odstawić aż maślanka mocno się zburzy.

Wciąż ubijając dolewamy stopniowo olej a następnie maślankę. Odstawiamy już trzepaczkę i bierzemy łyżkę, którą należy wymieszać bardzo delikatnie pianę z mąką. ¾ ciasta wylewamy do foremki ( u mnie naczynie o średnicy 26cm ale może być ciut mniejsze to ciasto wyjdzie wyższe). Do pozostałej części ciasta przesiewamy kakao i mieszamy. Wylewamy tak byle jak na to jasne ciasto. Teraz wrzucamy owoce (nie za dużo, aby ciasto miało szansę wyrosnąć) na wierzch i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) i pieczemu ok. 40 minut

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s