Prawdziwy biszkopt

Składniki

6 jaj
3 łyżki cukru
6 łyżek mąki

Zasada jest taka ,że zawsze bierzemy tyle łyżrk mąki z ilu jaj robimy ciasto a cukru 1/2 łyżek co jaj.

Przygotowanie

Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubijać na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier i jeszcze dobrze ubić (aby biszkopt był pulchny należy bardzo dobrze ubić białka,tak żeby było dobrze napowietrzone).Następnie dodać żółtka
i jeszcze dobrze ubić.Na koniec dodać mąkę i bardzo delikatnie i krótko wymieszać.Wylać do formy i piec w dobrze uprzednio nagrzanym piekarniku ok.20-25 min.

Ps.Biszkopt nazwałam prawdziwym ponieważ właśnie tylko prawdziwy nie zawiera proszku do pieczenia.Przepis posiadam od mojej babci która ponad 40 lat była kucharką i "chodziła po weselach".

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s