cudowne ciasto z pierzynką migdałową

Składniki

Ciasto:
1 kubek gęstej śmietany
1 kubek mąki
1 kubek cukru
3 jaja
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Pierzynka migdałowa:
250 gr masła
3 łyżki mleka
1 kubek cukru
2-2,5 kubka migdałów (płatków)

Przygotowanie

Ciasto: wsztskie składniki wymieszać i rozprowadzić na blachę (dużą prostokątną). Ciasto będzie bardzo gęste i takie ma być🙂

Piec w temp 175 stopni 10-15 min. W międzyczasie w garnku na małym ogniu gotować składniki na pierzynkę:
mleko i cukier wymieszać w garnku na ogniu, dodać masło, a następnie do płynnej masy dodać płatki (2 kubki- masa powinna być gęsta ale płatki migdałowe powinny dać się rozprowadzić na cieście). Płatki w masie gotować na małym ogniu około 7-10 min ciągle mieszając, aby się nei przypaliły.

Następnie, gdy ciasto podpiecze się 10-15 min. otwieramy piekarnik i rozprowadzamy na nim delikatnie naszą masę ( ciasto wyglądać może na surowe, ale bez obaw, nie opadnie, gdy nałożymy masę z płatkami).

Pieczemy jeszcze 10-15 min w tej samej temperaturze.

Polecam, ciasto robi się bardzo szybko i prosto, a smakuje wszystkim!!!

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s