Mieszanka warzywna w galaretce

Składniki

pomidory (nadaje się każdy rodzaj, polecam pomidorki koktajlowe bo oprócz słodkiego smaku mają też ładny wygląd)
ogórki
młoda cukinia
cebula

Na zalewę:
6 łyżek żelatyny
1,5 szkl wody
1,5l wody
0,75 szkl octu
4 łyżki cukru
3 łyżki soli
liście laurowe
ziele angielskie
goździki

Przygotowanie

Pomidory kroimy w niedużą kostkę (koktajlowe zostawiamy w całości). Ogórki obieramy i kroimy w półplasterki, cukinię w drobną kostkę, cebulę także kroimy w kostkę. Gotowe składniki układamy warstwami w słoikach.

Żelatynę zalewamy 1,5 szklanki gotowanej wody, rozpuszczamy i pozostawiamy na 30 min. Resztę składników zalewy gotujemy, po zagotowaniu odstawiamy, żeby troszkę przestygła, następnie dodajemy roztwór z żelatyną zalewamy warzywa i pasteryzujemy 10 min.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s