Zupa krem marchewkowa

Składniki

5-6 średnich marchewek ja najbardziej lubie karotkę (ogonek sie nie zwęża tylko jest zakończona szeroko -okrągło)
jedna duża cebula
1,5 lita wywaru rosołowego (jak kto woli może być warzywny lub drobiowy odlany z rosolku lub z kostki)
sok z cytryny
sól
biały pieprz
natka pietruszki, lubczyk
ryż.

Przygotowanie

1. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Cebulkę obieramy z łupin i kroimy w piórka.
2. Na dno garna wlewamy łyżkę oleju lub oliwy, jak się rozgrzeje wrzucamy warzywa i mieszając co jaiś czas dusimy pod przykryciem około 15 minut (jak młoda marchewka to max. 10)
3. Warzywa zalewamy ciepłym rosołem lub wrzątkiem z czajnika. jak się zagotuje to wrzucami kostki rosołowe (wrzątek) i gotujemy aż marchewka będzie miękka około 20-25 minut.
4. Jak zupa lekko przestygnie doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i cytryną, a nastepnie miksujemy ma krem. Zupa powinna mieć słodki smak marchewki i pieprz jako dominujce nuty – dla dzieci młodszych radzę jednak ostrożnie z tym pieprzem.
5. Oddzielnie ugotować ryż – jedna torebka wystarcza mi na obiad dla dwulatki i dwojga dorosych
6. Zupę serwujemy z ryżem posypaną natka pietruszki, dla wielbicieli innych ziół natkę z powodzeniem można zastapic lubczykiem tylko tenże raczej wrzucic w czasie gotownia.
SMACZNEGO

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s