Zupa buraczkowa wg kuleczki

Składniki

3-4 duze buraki,
2 srednie marchewki,
100-150 g selera korzeniowego,
1 por,
1 srednia cebula,
3 duze ziemniaki,
1 kostka rosolowa warzywna,
kwasna lub slodka smietanka wg uznania,
3 ziarna ziela angielskiego + 2 listki laurowe,
vegeta,sol,pieprz,cukier,
sok z cytryny lub ocet,
po lyzce koperku i natki pietruszki.

Przygotowanie

Buraki obrac,zalac woda tak,aby byly przykryte i gotowac do miekkosci ( ja gotowalam w szybkowarze ).Ostudzic.

Marchew,seler oczyscic i starkowac na tarce z duzymi otworami.
Por pokroic w krazki, ziemniaki w kostke.

Wloszczyzne zalac woda,dodac kostke rosolowa,1 lyzeczke vegety,cebule w calosci ( wczesniej obrac ),listki laurowe i ziele angielskie.Gotowac ok. 20-30 min.

Buraki zetrzec na tarce z duzymi otworami i razem z sokiem dodac do zupy.Zagotowac.Doprawic octem ( sokiem z cytryny ),cukrem,sola i pieprzem.

Jesli daje slodka smietanke to wlewam prosto do garnka🙂

A jesli daje kwasna smietanke to daje 1 lyzke kwasnej smietanki do talerza i posypuje zieleninka🙂

Polecam,bo jest naprawde pyszna – ulubiona
zupka moich mezczyzn

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s