Nalewka farmaceutów

Składniki

1 litr spirytusu
1 litr mleka UHT 2%
1 kg cytryn
1 kg cukru

Przygotowanie

Cytryny starannie wyszorować, osuszyć, po czym obrać z żółtej skórki i białego albedo. Z jednej najpierw skroić cieniuteńką żółtą warstwę skórki i odłożyć ją. Starannie obrane cytryny pokroić na cienkie talarki i oczyścić z pestek, po czym ułożyć w słoju,dodać,skórkę z cytryny,zasypać cukrem,zalewamy mlekiem i dodajemy spirytus. Zamykamy w słoiku na klamrę. Słój dokładnie zamknąć i odstawić na miesiąc w chłodne, ciemne miejsce (co kilka dni wstrząsać słojem). Gdy nalewka stanie się krystaliczna i nabierze pięknej złocistozielonkawej barwy, starannie przefiltrować i rozlać do butelek. Już po dwóch tygodniach dojrzewania nalewka nadaje się do picia.

Podobno dobra na przeziębienia i chandrę.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s