Zapiekanka z ryby, pora i ziemniaków

Składniki

60-70 dag fileta z dowolnej ryby,
ok.1 kg ziemniaków,
1 duży por lub 2 mniejsze

na sos:
200ml słodkiej śmietany,
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
ok. pół pęczka posiekanego koperku,
sól, pieprz, 1/2 łyżeczki chili.

dodatkowo:
przyprawa do ryb, np. firmy Kamis
przyprawa do ziemniaków;
masło do smażenia pora oraz wysmarowania naczynia żaroodpornego.

Przygotowanie

Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i obgotowywać ok. 3 min w osolonej wodzie. Odsączyć. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, wyłożyć plastrami ziemniaków, posypać przyprawą do ziemniaków.
Filety z ryby umyć, osuszyć, posypać przyprawą do ryb, wyłożyć na ziemniaki. Por umyć, pokroić w plastry, przesmażyć na maśle, osolić. Wyłożyć na rybę. Piekarnik nagrzać do 200 st., wstawić przykrytą zapiekankę. Zapiekać ok. 20-25 min.

W czasie zapiekania przygotować sos: połączyć śmietanę z mąką ziemniaczaną, dodać sól, chili, nieco pieprzu oraz koperek. Po ok. 20-25 min zapiekania ryby, polać przygotowanym sosem podpieczoną zapiekankę. Wstawić z powrotem do piekarnika, ale już nie przykrywać. Zapiekać jeszcze ok. 20 min.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s