Miodóweczka ala kotuś

Składniki

6-8 łyżek miodu (zależnie od smaku)
3 cytryny
1 litr spirytusu
woda niegazowana do ogólej objętości 2 1/4 lub 2 1/2 litra gotowej miodówki

Przygotowanie

Choć to miodówka to jej smak zależy głównie od jakości cytryn! Muszą być naprawdę dobrej jakości. Twarde, z cieńką skórką.
Miód (najlepszy gryczany lub spadziowy), rozpuszczamy w szklance wody, całość lekko podgrzewając.
Dodać sok z dokładnie wyszorowanych i sparzonych cytryn, wlewać spirytus i wodę do ogólnej całkowitej objętości 2 1/4 lub 2 1/2 litra – zależnie od indywidualnego smaku. Osobiście polecam wersję mocniejszą.
Nasza miodóweczka nie będzie ani za słodka ani za kwaśna.
Nie odcedzać osadu z cytryn! Miodówka straci smak.
Nie wymaga "leżakowania".
Zażywać "ku zdrowotności" mocno schłodzoną!!!

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s