Razowe naleśniki z warzywnym nadzieniem

Składniki

Ciasto:
mąka razowa (pszenna lub orkiszowa) pół na pół ze zwykłą pszenną
mały jogurt naturalny
woda mineralna gazowana
2 jajka
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki soli kamiennej

Nadzienie (wszystko ugotowane w osolonej wodzie):

soczewica czerwona
marchewka w kostkę
fasolka szparagowa
zmielone ziarno pszenicy
sól, pieprz ziołowy, kminek, majeranek
1 łyżka oliwy z 1 tłoczenia na zimno

Przygotowanie

Składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy tak, aby osiągnęło konsystencję gęstej śmietany.
Do tego ciasta trzeba dać sporo wody bo wychodzi o wiele gęstsze niż ze zwykłej mąki. Po usmażeniu naleśniki są brązowe.

Farsz – łączymy ze sobą wszystkie ugotowane warzywa i mieszamy, dodajemy oliwę i przyprawy i farsz gotowy.

Nie podaję aptekarskich ilości – bo ten przepis naprawdę tego nie wymaga. Można do farszu dać dowolne inne warzywa i przyprawy wg. gustu. Potrawa zdrowa i smaczna a przy tym strasznie syta – o wiele bardziej niż naleśniki z białej mąki.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s