Danie ryżowe po hiszpańsku

Składniki

2 torebki ryżu parboiled
1 cebula
20 dag gotowanej szynki
po 1 zielonej i czerwonej papryki
20 dag ananasów z puszki
5 oliwek faszerowanych papryką
1 banan
1 ząbek czosnku
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łużeczki suszonej melisy
sól,pieprz

Przygotowanie

Cebule i czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę; podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodac do tego ryz, przyprawy i 1/2 litra wody. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok.20.min tak, żeby ryż się nie rozgotował.
Paprykę pokroić w drobną kosteczkę i dodać do ryżu na 10 min. przed końcem gotowania.
Szynkę pokroić w kosteczkę, oliwki i banany w cienkie plasterki, a ananasy w drobne kawałeczki.
Na jednej patelni podgrzać 1 lyżkę oleju i dodac szynkę.
Na drugiej podgrzać oliwki i owoce.
Ryż wraz z szynką wyłożyć na talerze, owoce i oliwki ułożyć na wierzchu.

Jak ktoś nie jada mięsa,można zrobić bez szynki.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s