Torcik miodowy Pani Krysi

Składniki

ciasto:
2,5 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1 jajko
1 płaska łyżeczka sody
10 dag palmy
2 łyżki miodu
5 łyżek ciepłego mleka

krem:
1/2 litra mleka
2 cukry waniliowe
20 dag cukru pudru
1 kostka masła
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka maki ziemniaczanej

Przygotowanie

ciasto:
miód, cukier,palmę roztopić i ostudzić. W makę wbić jajko dodać sodę dodać ostudzoną masę miodową i zagnieść ciasto – schłodzić.
Wykrawać w papierze śniadaniowym krążki według okrągłego spodu blaszki od małej tortownicy. Przygotować 5-6 krążków. Każdy krążek wysmarować tłuszczem i wylepić cienko ciastem. Upiec krążki – ostudzić.

Krem:
Zagotować mleko z cukrem waniliowym (zostawić pół szklanki). Do gotującego mleka wlać rozrobione w pozostałej ilości mleka mąki, ugotować budyń – ostudzić. Utrzeć masło z cukrem dodać ostudzony budyń i utrzeć.
Smarować kremem poszczególne krążki i układać jeden na drugim. Na wierzch krem.
Wierzch ciasta można posypać podsamażonymi płatkami owsianymi z cukrem i niewielką ilością palmy.
Smacznego.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s