Risotto z lososiem

Składniki

duzy plaster lososia, najlepiej swiezego,
300g ryzu,
olej lub oliwa z oliwek,
1/2 szklanki bialego wina,
1/2 zabka czosnku,
odrobina masla,
natka pietruszki,
sol i pieprz.

Przygotowanie

Lososia oczyscic ze skory i osci (mozna dla latwiejszego oczyszczenia podpiec lososia zawinietego w folii alumionowej, w piekarniku). Na patelni podgrzac olej lub oliwe z czosnkiem. Gdy czosnek sie przybrazowi, usunac go. Pokrojonego w male kawaleczki lososia wrzucic na patelnie z olejem i podgotowywac razem z winem. Wlac okolo 700ml wody do garnka i zrobic bulion z kostka rosolowa, lub dwiema, jak kto woli. Wlac ta wode na patelnie z lososiem, wrzucic ryz. Dodac odrobine masla,soli i pieprzu, gotowac na tej patelni wszystko powoli, az do ugotowania sie ryzu. Mozna dolewac wody, jesli widzimy, ze zaczyna brakowac. Ugotowane risotto podawac z posypana po wierzchu pietruszka. Mozna dodac odrobine smietany.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s