Racuchy wg Różyczki

Składniki

mąka tortowa 1/2 kg
sól do smaku szczypta
drożdże 7 dkg
cukier 1 łyżka
mleko 1,5 szklanki
jajka 2 szt
cukier puder waniliowy
jabłka 2 szt

Przygotowanie

Przesianą mąkę wsypać do miski , dodać szczyptę soli, wymieszać, pokruszyć drobniutko drożdże, dodać cukier i szklankę mleka, wymieszać, zrobić wgłębienie w mące i wlać wszystko, odstawić na 15 min, przykryć ściereczką. Gdy wyrośnie rozczyn dodać jajka , zalać resztą mleka,pokrojone drobno jabłka. Wyrobić drewnianą łyżką, ciasto, odstawić aż podrośnie. Na rozgrzany olej, kłaść łyżką ciasto, smażyć racuchy na małym ogniu na złoty kolor, przekręcając kilka razy, odsączyć na papierowym ręczniku, posypać pudrem z wanilią.

Smacznego.

Smaczne racuszki,polecam:)

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s