Marmolada z brzoskwiń z mietą

Składniki

składniki na 6 słoiczków po 250 ml:
2 kg brzoskwiń, 1 kg cukru (ja daję mniej 0,8 kg), woda,
pęczek mięty.

Przygotowanie

Owoce umyć, wyjąć pestki, pokroić w ćwiartki.
Do rondla z grubym dnem wlać 1/2 szklanki wody, włożyć brzoskwinie, wsypać cukier.
Gotować 30 minut, stale mieszając, odstawić.
Następnego dnia ponownie przesmażyć.
Miętę umyć, osuszyć, posiekać, dodać do marmolady, dusić jeszcze około 10 minut.
Marmoladę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zamknąć, pasteryzować 10 minut.

Rada: jeśli chcemy, by marmolada była gładka możemy po pierwszym smażeniu przetrzeć ją przez sito lub zmiksować blenderem.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s