Biszkopt I

Składniki

Składniki:
1 1/3 szklanki mąki tortowej
2/3 szklanki cukru (zwykłego)
6 jajek (dość dużych)
+ można dodać odrobinę proszku do pieczenia (szczyptę), ale nie jest to konieczne

Najlepiej używać dużej tortownicy lub dużej blachy (prostokątnej).

Przygotowanie

Blachę natrzeć masłem i obsypać mąką (wtedy się raczej nie przykleja). Piekarnik rozgrzać do ok. 180 stopni C (i przygotować miejsce mniej więcej w połowie wysokości piekarnika). Białka oddzielić od żółtek. Białka należy ubijać (mikserem na najszybszych obrotach, bądż ręcznie) dodając cukier stopniowo ( rozdzielić te 2/3 szklanki cukru na powiedzmy 3-4 razy ). Powinniśmy otrzymać gęstą, szklistą masę. Następnie (nadal miksując) dodawać po jednym żółtku i po dodaniu wszystkich mieszać jeszcze kilkadziesiąt sekund. Potem należy stopniowo wsypywać mąkę (przez sitko) i mieszać DELIKATNIE łyżką. Po wsypaniu całej mąki, sprawdzić, czy nie ma grudek mąki – jeśli są – mieszać dalej, a jeśli nie – wlać ciasto do przygotowanej blachy i wstawić na około 30-40 minut do piekarnika.

Jeśli postanowimy dodać proszek do pieczenia, to należy go zmieszać wtedy z dodawaną mąka.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s