Pizza z farszem pieczarkowym

Składniki


CIASTO:
ok. 3 szklanek mąki
1/2 kostki drożdży
8 łyżek stołowych oliwy z oliwek
szczypta cukru
woda
sól i przyprawy

FARSZ:
ok. 80-100 dag. pieczarek
duża cebula
przyprawy
olej

ser żółty – najlepiej różne gatunki

Przygotowanie

Pieczarki delikatnie oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać.Wszystko smażyć na małym ogniu.Pieczarki nie mogą zbrązowieć,ponieważ w pizzy zniknie ich smak.Farsz doprawić ulubionymi przyprawami.
Drożdże rozrobić w około 1/2 szkl. letniej wody z dodatkiem cukru i mąki – 1/2 szkl. Zaczekać aż zaczyn urośnie.
Do miski wsypać mąkę,wlać oliwę – może też być olej,jednak oliwa czyni ciasto smaczniejszym i delikatnijszym.Dodać zaczyn i wyrabiać.Jeśli ciasto jest za miękkie dodać mąki,jeśli zbyt twarde dodać letniej wody.Wsypać do ciasta ulubione przyprawy i sól.Pozostawić w cieple do wyrośnięcia,chociaż nie jest to konieczne.
Ciasto rozprowadzić palcami na natłuszczonej formie z piekarnika – forma półka.Wyłożyć farsz i posypać startymi serami.Ja także użyłam oscypka.Piec około 15 min. w 180 st.C.

Smacznego :))))))

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s