Bigos

Składniki

Sredniej wielkosci glowka bialej kapusty
Sloik kiszonej kapusty
Kawalek dowolnego miesa (ja dalam golonke)
2 laski kielbasy ( podwawelska lub dowolna)
Kawalek sloniny
Kechup
Przyprawa do bigosu
Lisc laurowy,kminek,pieprz czarny

Przygotowanie

Do garczka wkladamy mieso z kapusta kiszona (ja kapusty kiszonej nie plukam,tylko wyciskam z sokow) i podlewamy szklanka wody,w osobnym garczku gotujemy poszatkowana biala kapuste.Do kapusty kiszonej i miesa dodajemy przyprawy oprocz przyprawy do bigosu i dusimy ,az mieso bedzie miekkie.Na patelni robimy skarki ze sloniny i dodajemy do nich kielbase pokroiona i mieso rowniez wczesniej wyciagniete i pokroione dowolnie z kapusty kiszonej i dusimy to wszystko okolo 20 min. na wolnym ogniu.Nastepnie do kiszonej kapusty dodajemy biala kapuste,wszystko z patelni ,kechup , przyprawe do bigosu i to wszystko dokladnie mieszamy,a nastepnie dusimy to wszystko jeszcze 30-45 min.
Bigosik jest pyszny ,mimo tego,ze jest ze sloninka,nie jest tlusty,a najlepszy na drugi dzien.
Zycze smacznego

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s