Słodka surówka z pomarańczami

Składniki

– 1/4 główki białej kapusty (ok.250 g),
– 3 pomarancze,
– 2 małe jabłka,
– 2 łyzki soku z cytryny,
– łyżka miodu,
– łyżka oleju,
– sól

Przygotowanie

1. Kpustę cienko poszatkować.

2. Z jednej pomarańczy zetrzeć skórkę, z miąższu wycisnąć sok. Pozostałe pomarańcze obrać,podzielić na cząstki i pokroić w kostkę.

3. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w drobną kostkę

4. Pokrojone pomarańcze i jabłka dodać do kapusty, wymieszać.

5. Przygotować sos: sok z pomarańczy i cytrynowy połączyć, dodać miód i olej, dobrze wymieszać (najlepiej składniki wlać do słoiczka, zakręcić i porządnie wstrząsać jak shakerze), doprawić solą do smaku. Polać sałatkę i gtowe.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s