marmolada KORZENNA do mięs

Składniki

1kg dojrzałych pomidorów1 pomarańcza50dag cukru2 łyżki soku z cytrynypo pół łyżeczki cynamonu+imbiru+sproszkowanego ziela angielskiego+ rozgniecione kilka ziarenek goździków+ 2 rozgniecione ziarenka jałowca2 łyżki wódki

Przygotowanie

pomidory obrać, pokroić, usunąć gniazda nasienne włożyć do rondla. Wlać 2 łyżki wody i dusić 30-40 min ciągle mieszając-UWAżAć ABY SIę NIE PRZYPALIłO!!! pomarańczę wyszorować, otrzeć skórkę, miąsz wypestkować i drobno posiekać, dodać do pomidorów razem z otartą skórką, dodać cukier i dusić jeszcze ok 30min. -pod koniec duszenie dodać sok z cytryny, przyprawy oraz wódkę. Zagotować. gorącą marmoladę przełożyć do wyparzonych słoików. Słoiczki ułożyć do góry dnem i poczekać aż tak wystygną.

podaję tę marmoladę do różnych mięs- na zimno jak i na gorąco
polecam upiec pierś z kurczaka z ziołami (bez panierki) i na górze położyć łyżeczkę tejże marmolady…..PYCHA

przepis znalazłam jakiś czas w gazecie -nie pamiętam w jakiej:(
więc nie podam tytułu

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s