Ciasto metrowiec zwykły wg Różyczki

Składniki

1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
6 dużych jajek
18 łyżek oleju
12 łyżek wody
2 szklanki mąki
2 płaskie łyżki ciemnego kakao
Krem
375 gram margaryny Kasi
1 szklanka cukru pudru lub wg uznania
300 gram gęstej śmietany 22%
ewentualnie sok z cytryny

Takie łyżki używam, jest to inne ciasto ale łyżka ta sama którą odmierzałam składniki do metrowca.

Przygotowanie

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,wszystko dokładnie wymieszać , na końcu dodać olej wymieszany z wodą.
Naszykować 2 blaszki o wymiarach 11×40 cm, wysmarować masłem i wysypać bułką tarta.
Połowę białego ciasta wlać do pierwszej blaszki, do drugiej połowy wsypać 2 płaskie łyżki ciemnego kakao i dobrze wymieszać, przelać do drugiej blaszki.
Piekarnik rozgrzać na 180ºC , piec około 45-50 min do suchego patyczka.
Ciasto wystudzić, pokroić na kromeczki jak chleb, każdy kawałek smarować kremem, raz ciemny raz jasny, wierzch cienko posmarować pozostałym kremem, udekorować czekoladą w proszku, lub wg uznania.
Krem:
Margarynę Kasię utrzeć do białości z cukrem pudrem, następnie dodawać po łyżce gęstej śmietany, dalej ucierać aż krem będzie puszysty.(uwaga,składniki powinny miec tą samą temperaturę ,bo mogą się zważyć)
Ciasto odstawić na 3 godziny do lodówki, kroimy z ukosa.
Smacznego
Jest to przepis mojej babci, bardzo prosty, polecam.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s