Ryba w koniakowej galarecie

Składniki

– 1/2 kg filetów z ryby, np. morszczuka
– 1 pomarańcza
– 1 cytryna
– żelatyna na ok. 1/2 l. płynu
– 1,5 – 2 szkl. wrzątku
– 3-4-5 łyżek koniaku (na smak)
– vegeta
– mąka do oprószenia ryby
– olej do smażenia

Przygotowanie

Rybę natrzeć vegetą, oprószyć mąką i usmażyć na oleju. Zdjąć z patelni na ręczniki papierowe (chyba, że ktoś ma inny skuteczny sposób osączania z tłuszczu). Ułożyć na półmisku.
Owoce sparzyć wrzątkiem i wyszorować szczoteczką, odkroić z nich kilka CIENIUTKICH plastrów – najlepiej tych środkowych; z pozostałych części wycisnąć sok.
Teraz radosna twórczość: należy rybę i plasterki cytrusów skomponowac w sposób miły oku, np. każdy plasterek naciąć od brzegu do środka i “postawić na sztorc”; można plastrami przedzielić kawałki ryb. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody i pozostawić do napęcznienia. Po chwili zalać wrzątkiem, rozmieszać. Gdy ostygnie, dodać sok z owoców i koniak. Ten ostatni należy dodawać b. ostrożnie – jedna łyżka za dużo zepsuje smak potrawy. Łyżką wlać na półmisek i uzbroić się w cierpliwość.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s