Jagodzianki, ot tak po prostu

Składniki

* 200 g mąki krupczatki + 2 łyżki do zaczynu
* 300 g mąki tortowej
* 1 opakowanie (7g) drożdży instant
* 2 żółtka
* 2 białka (ubijamy pianę)
* 250 ml ciepłego mleka ( z tego 3 łyżki do zaczynu)
* 70 g masła
* 2 – 3 łyżki oleju (jak zwykle u mnie, z pestek winogron)
* cukier waniliowy
* 5 – 6 łyżek cukru ( z tego 1 łyżka do zaczynu)

* jagody + cukier+bułka tarta

Przygotowanie

Drożdże, cukier, 2 łyżki krupczatki i 3 łyżki mleka wymieszać razem i odstawić do wyrastania. Do michy wsypać mąkę, wlać pozostałe mleko i dodać żółtka ubite z cukrem. Dodać zaczyn i wyrobić. Masło rozpuścić razem z olejem i lekko ciepłe dodawać partiami do ciasta. Jak już się cały tłuszcz wchłonie, dodawać na 2-3 razy ubitą pianę z białek. Ciasto wychodzi troszkę rzadkie. Odstawić do wyrastania U mnie za pół godziny urosło bardzo dużo, ponad dwa razy). Z wyrośniętego formować bułeczki.
Ja robię okrągłe placuszki (środek placuszka poinien być grubszy niż jego brzegi), trzymając w zagłębieniu lewej dłoni i wsypuję 1 czubatą łyżkę jagód. Następnie sklejam niczym pieroga. Teraz oba końce pieroga łączę ze sobą, ponad tym sklejeniem.
Do formowania bułek podsypywałam odrobinę (naprawdę odrobiną) mąką, bo ciut się klei
Oczywiście, zrobione bułeczki rosną sobie trochę (15 – 20 minut), ułożone sklejoną stroną do spodu i dopiero do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 20 – 30 minut (wszystko zależy od piekarnika).

Przed wstawieniem do piekarnika bułeczki smaruję mlekiem skondensowanym i posypuję kruszonką, której mam stały zapas w lodówce, w szczelnym szklanym naczyniu

Ciasto jest super puszyste i delikatne

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s