Węgierska zupa pasterska

Składniki

1 kg ziemniaków,
25 dag drobnego makaronu (zacierki, u mnie świderki),
1 cebula,
1/2 żółtej papryki,
1/2 pomidora,
5 dag wędzonego boczku,
1,5 łyżki smalcu,
1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
1-2 gałązki natki selera,
sól,
ewentualnie wędzona kiełbasa.

Przygotowanie

Obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Rozpuścić w garnku łyżkę smalcu, zrumienić na nim pokrojony drobno boczek i cebulę. Wrzucić ziemniaki i dusić na małym ogniu ok. 10 minut. Zdjąć z ognia, wsypać paprykę i wlać ok. 2,5 litra wody. Dodać pokrojony w kostkę pomidor i paprykę oraz makaron. Przed wrzuceniem do zupy zacierki zrumienić na reszcie smalcu. Doprawić solą i gotować do miękkości. Na koniec można dodać podsmażone plasterki kiełbasy. Posypać natką selera lub pietruszki.

Zupa najlepsza jest tuż po ugotowaniu, później makaron nieapetycznie mięknie.

Źródło: Klara Molnar, Tadeusz Olszański “Na węgierskim stole”

A w tle mój synek już nie mogący doczekać się degustacji:)

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s