Sernik z jabłkiem i kruszonką

Składniki

Ciasto:
2,5 szklanki mąki5 jajekszklanka cukru25 dag margaryny lub masła1/3 szklanki mlekałyżka skórki otartej z cytrynyłyżeczka proszku do pieczeniatłuszczbułka tarta do formyMasa:
1 kg białego sera trzykrotnie mielonego
szklanka cukruopakowanie cukru waniliowego20 dag masła4 jajka2 łyżki kaszy manny4 winne jabłkasok z cytrynyszczypta soliKruszonka:
2 szklanki mąkiszklanka cukru20 dag masłałyżeczka proszku do pieczeniapół łyżeczki mielonego cynamonu

Przygotowanie

Jajka wbić do miseczki, wsypać cukier, itrzeć na kogel-mogel. Masło utrzeć z skórką cytrynową na puszystą masę i – nie przerywając ucierania -połączyć z kogel moglem, pod koniec wlac mleko. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i partiami wsypywać do masy jajeczno-maślanej, delikatnie mieszając. Przygotowane ciasto włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą. Wyrównac powierzchnię. jajka wbić, oddzielając żółtka od białek. Biała ubic ze szczyptą soli na sztywna pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i masłem na puszystą masę i – nie przerywając ucierania – wsypac kaszę manną, włożyć ser. Mase dokłasnie zmiksować, po czym drewnianą łyżką delikatnie połączyc z ubitą pianą i rozprowadzić po cieście. Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce do jarzyn na dużych otworach, wymieszac z sokiem z cytryny, wyłożyć na masę serową.
Mąkę na kruszonkę wymieszac z proszkiem do pieczenia, cukrem i cynamonem, dodac masło. Ciasto zagnieść, posiekac i tą kruszonką posypać warstwe jabłek. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 45 minut.

Ciasto pochodzi z poradnika domowego

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s