Kurczak po chinsku w sosie z czarnej fasoli

Składniki

– pierś z kurczaka pokrojna w cienkie paski
– 1 cebula pokrojna w średnie kawałki
– 1 kubek brokułów
– łyżka cukru
– 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
– łyżka posiekanego imbiru
– 1/4 kubka bulionu z kurczaka
– łyżka sosu z czarnej fasoli (trudno go dostać, polecam szukać w dobrych marketach albo w orientalnych sklepach internetowych)
– łyżka sosu sojoweg
– olej

Przygotowanie

Do miseczki wlewamy bulion. Dodajemy sos z czarnej fasoli, sos sojowy, cukier i mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy sos na bok. Na rozgrzaną patelnie wlewamy łyżkę oleju. Wrzucamy imbir. Smażymy ok. 10 sekund i dodajemy kurczaka. Całość smażymy ok. 5-7 minut. Gdy kurczak będzie gotowy, zdejmujemy go z patelni. Dodajemy łyżkę oleju i smażymy warzywa przez kilka chwil (ok. minuty). Następnie dodajemy wcześniej usmażonego kurczaka i sos. Mieszamy całość przez ok. 30 sekund i gotowe. Smacznego

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s